László, a király

A most következő néhány sorban egy, az idén éppen 10 éves barátságnak a történetét osztom meg veletek. Történt ugyanis, hogy a már néhány bejegyzéssel ezelőtt emlegetett „Az ember tragédiája” című Evangélium Színházi előadás Bánffy György halálával súlyos veszteséget szenvedett el. Udvaros Béla, az előadás rendezője és az Evangélium Színház atyja és vezetője Pelsőczy Lászlót hívta meg az Úr szerepének megformálására egy közelgő erdélyi turné alkalmából. Annak rendje és módja szerint meg is kezdtük a közös munkát Lacival. Ennek az eseménynek számomra különleges jelentősége volt, ugyanis annak idején nekem két plakát volt a szobám falán. Az egyik a Jézus Krisztus Szupersztár, a másik pedig az István, a király filmplakát. S most a szobám faláról, néhány év távlatából az egyik hősöm ott állt velem szemben a Szilágyi Dezső téri próbateremben! Az első perctől tökéletesen megértettük egymást mind szakmai, mind emberi tekintetben. Kölcsönösen segítettük egymást és ez így működik a mai napig is, melynek számos megnyilvánulása volt az elmúlt években. Jelesül a 2013-ban bemutatott István király című Sík Sándor darab, Pataki András rendezésében, melyben történetünk főhőse játszotta Istvánt, én pedig Vazult. Emlékezetes előadás volt!

Ezt követően, az Evangélium Színház siker-előadásának, Az ember tragédiájának kamara változatában is volt szerencsénk együtt dolgozni. Ő Lucifer volt, én Ádám. Olyan játszótársaink voltak, mint: Laborczy Szilvia, Farkas Tamás, Anga-Kakszi István, Melis Gábor. Ezzel a változattal még megtoldottuk néhány előadással a 2010-11-es évek sikersorozatát.

Természetesen a Teatro Társulat életéből és előadásaiból sem hagyhattam ki az én kedves barátomat! Felkérésemre, ami a „Mind-mind Arany, ami…” és az „Ifjú Szívekben élek” című produkciókra szólt, boldogan mondott igent. Megújult előadásokhoz megújult csapat is jár! Akik ebben részt vettek, a következők: Ferencz Gabi, Bordás János, Tamás Róbert, Deák Zsuzsanna. Joggal merülhet fel a kérdés a kedves olvasóban, hogy miért kell ilyen sokszor cserélgetni az embereket egy-egy előadásban? A válasz rendkívül egyszerű! Mivel a Teatro Társulat nem tud folyamatos munkát és megélhetést biztosítani a kollégáknak, talán műfaji kötöttségeknek és az ismertség/ ismeretlenségnek is köszönhetően, amin e blog is hivatott lenne változtatni, mindenki – teljes joggal – „ezerfelé” dolgozik és van, hogy ráérnek, van, hogy nem.

Lénárt László, Ferencz Gabi, Bordás János, Tamás Róbert, Pelsőczy László

Szóval, visszatérve e mai bejegyzés főszereplőjéhez, 2016-ban felhívott, hogy segítsek neki szereplőt keresni az Usztics Mátyás által rendezett „A száműzött Rákóczi” című előadáshoz. A nagy keresés eredménye az lett, hogy én indulhattam a turnéra a Nemzeti Kamaraszínházzal. És, mint ahogy a közös turnékon megszokhattuk, újra közös szobában Pelsőczy Lászlóval! Ekkor én már egy másik színháznál is dolgoztam és ennek, valamint a mi sok éves barátságunknak az lett a folyománya, hogy a 2018-ban bemutatott „Tizennyolc” című előadásban ismét egy színpadon állhattunk. Lacinak köszönhetem a Gergely Róberttel való ismeretségemet és együtt munkálkodásomat is. 2015-ben mutattuk be a „Császár új ruhája” című előadást a Gergely Theáter keretein belül. Ebben az előadásban és még más Gergely-produkcióban is élvezhettük egymás társaságát. Boros Ádám, Némedi-Varga Tímea, Házi Anita és Gergely Róbert voltak ebben a partnereink.

2017-ben, az Usztics Mátyás életpályája után maradt szellemi örökséget részben tovább vivő Új Nemzeti Kamara Színház, melynek vezetője Pelsőczy László a soraiban tudhat engem is. Ebben a társulatban felmerült, hogy a már meglévő Teatro Társulat-i előadásokat kissé alakítsuk át és keltsük életre új köntösben. Új produkció, új megfogalmazás, új játszótársak. Stelly Zsófia, Bor László, Pelsőczy Luca. Az elmúlt években néhány turné Erdélyben, számos emlékezetes előadás és két kiváló ember, barát, kolléga, akik az előadásainkat minden erejükkel segítették: Kádár Zsolt és Deák György Nagyernyéről.

Pelsőczy László, Stelly Zsófia, Lénárt László, Bor László

A történetünk itt még nem ér véget, hiszen ha végre kiszabadulunk a vírus jelentette béklyóból, már készen állunk, hogy újra elvigyük irodalmi előadásainkat az ország-világ minden pontjára! Hívjatok, jövünk!

Teatro Társulat

Bejegyzés megosztása

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük