Egy nép kiáltott

Néhány bejegyzéssel ezelőtt már taglaltam, hogy úgy gondoltam, még a kezdetek időszakában, hogy nem kizárólag az irodalmi előadásoknak kötelezem el magam. De mégsem tudtam a nyüzsgő énemet megtagadni, hiszen a „Táncsics”, vagy a „Március idusán” kapcsán már szóba került, hogy kicsit szakítva a hagyományokkal, irodalmi, vagy ha úgy tetszik , színpadi köntösbe öltöztettem az akkori eseményeket.

Nem tettem másként az 1956. október 23-án történtekkel sem. Némi utánjárást követően 2007-ben összeállt néhány történelmi tény, dokumentum számomra, amiből megemlékezéseken, ünnepségeken előadható előadást lehet létrehozni. Ezekhez még hozzáíródott néhány jelenet és megszületett a „Mennyből az angyal” című előadás. Bár, ezt inkább nevezném felolvasó színháznak, hiszen annyiból állt még akkoriban az egész, hogy négyen- öten kiálltunk és mappából felolvastuk a szöveget, majd az adott dramaturgiai pontnál valaki /aki legközelebb állt a CD-játszóhoz/ lenyomta a „play” gombot… E hőskorban akik mellettem álltak a színpadon, a következők voltak: Potocsny Andor, Spergel Anna,
Gyurin Zsolt, Presits Bernadett, Jánosi Ferenc, Szűcs Réka, Nagy Viktória. 

Házi Anita, Bordás János, Andrádi Zsanett, Jánosi Ferenc

Deák Zsuzsi, Házi Anita, Andrádi Zsanett és én, úton fellépésre

Minden évben egy-két alkalommal érkezett felkérés, hogy jöjjön „Mennyből az angyal” Mindez egy 2015-ös tapolcai fellépésig tartott, amikor a megkereséskor felajánlott előadás helyett egy, helyben, a polgármester
által meghatározott műsort kértek. Én abban az évben, más jellegű elfoglaltságom miatt nem tudtam részt venni ezen a fellépésen.
De itt jött képbe az én kedves, tehetséges barátom: Bordás János, aki még a zeneszerzésben is járatos és a gyönyörű hangú Andrádi Zsanett, akik vállalták, hogy megtanulják, elutaznak és előadják ezt a rövid zenés műsort.

Bordás János és Andrádi Zsanett

A következő évben felkérés érkezett, (kb. augusztus környékén) hogy a forradalom és szabadságharc 60. évfordulóján rendezendő ünnepi sorozatban a Teatro Társulat is vegyen részt. Ekkor merült fel az ötlet, hogy a már meglévő „felolvasós” és az újsütetű „dalos” dolgainkat egyesítsük. Új előadás, új csapat! Illetve, részben új csapat. Jánosi Ferenc, Andrádi Zsanett, Bordás János, Házi Anita, Gere Orsolya, Tamás Róbert, majd később Ondrik János. Én a rendezést vállaltam magamra. Deák Zsuzsi pedig a háttérből segítette a munkánkat. Az előadás 2016-tól „Egy nép kiáltott” címen fut. Abban az évben, néhány hét leforgása alatt 14 alkalommal konferálták fel a Teatro Társulatot a forradalmi megemlékezések kapcsán. Ha egy időpontban két helyen is meg kellett jelenni, akkor segítségünkre sietett a kettős szereposztás, illetve Szemerédi Bernadett. Így született kis társulatunk egyik legsikeresebb előadása.

Házi Anita, Andrádi Zanett, Bordás János, Jánosi Ferenc
Szemerédi Bernadettel
Bejegyzés megosztása

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük